CZSS Ivanić Grad

Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad

Paljenjem svijeće u 9 sati i 6 minuta u Centru za socijalnu skrb Ivanić-Grad njegovi su zaposlenici jutros odali počast svom pokojnom kolegi i pridružili se akciji “Svjetlo za Jakova” u organizaciji Hrvatske komore socijalnih radnika. Riječ je o socijalnom radniku Jakovu Kudriću iz Splita kojeg je na njegovom radnom mjestu usmrtio višegodišnji korisnik Centra na današnji dan 2000. godine.

 

Tog dana je tada 38-godišnji korisnik kuhinjskim nožem veličine 15 cm jednim ubodom u prsa pogodio 57-godišnjeg Jakova Kudrića, koji je na putu do bolnice preminuo. Ubojica je mjesecima prijetio djelatnicima Centra, nezadovoljan novcem koji dobiva na ime socijalne pomoći, tražio je nemoguće stvari, nije mu bila dovoljna ni participacija u plaćanju podstanarstva, odbijao je prehranu u Pučkoj kuhinji i smještaj u Željezničkom prenoćištu na Brdima. Na kraju je svoje prijetnje, na žalost, ostvario.

 Ovaj strašan događaj trajno je obilježio profesiju socijalnog rada u našoj zemlji, a ime Jakova Kudrića postalo je simbol težine posla i rizika za sigurnost socijalnih radnika u svakodnevnoj praksi.

U socijalnoj skrbi u Hrvatskoj stručni djelatnici gotovo svakodnevno svjedoče nasilju na radnomu mjestu. Svi mi, kao djelatnici u sustavu socijalne skrbi, izloženi smo svakodnevnim uvredama, prijetnjama i verbalnom nasilju, a koje se vrlo rijetko prijavljuje, sa ciljem zaštite i pomoći našim korisnicima za koje smo svjesni da vrlo često reagiraju iz vlastitog nezadovoljstva sustavom, a ne djelatnicima koji se nalaze na prvoj crti „obrane“, te su samim time i najizloženiji dio sustava socijalne skrbi.