CZSS Ivanić Grad

Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad

Dječji vrtić Proljeće u Kloštar Ivaniću  održao je strukturirani roditeljski sastanak o primjeni CAP programa u njihovom vrtiću. 

CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program je  primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. Predškolski CAP je program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci predškolske dobi u vrtićima.(Izvor:http://www.udrugaroditeljakpk.hr/cap-program-prevencije-zlostavljanja-djece-sp-907134761/opcenito-o-cap-programu)

Cilj je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz:

  • pružanje kvalitetnih informacija;
  • poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama;
  • osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja i zaposlenika vrtića, da im pruže kvalitetniju podršku (Izvor:http://www.udrugaroditeljakpk.hr/cap-program-prevencije-zlostavljanja-djece-sp-907134761/opcenito-o-cap-programu)

Stručna radnica ovog Centra za socijalnu skrb Josipa Ciglar, mag.soc.rada sudjelovala je na navedenom roditeljskom sastanku te je ista upoznala roditelje sa postupanjima u slučaju prijave zanemarivanja ili zlostavljanja djece, upoznala ih je sa ovlastima Centra za socijalnu skrb te sa mjerama u nadležnosti Centra. Isto tako stručna radnica roditeljima je iznijela statističke podatke vezane uz prijave zanemarivanja i zlostavljanja djece, te statističke podatke o izrečenim mjerama, kako bi osvijestili da se nasilje događa u njihovom okruženju. 

Navedenim informacijama roditeljima se pokušao skinuti tabu sa djelovanja i postupanja Centra za socijalnu skrb, osvijestiti im važnost preventivnog djelovanja preko razgovora i igre sa djecom  i ukazati im na nužnost, ali i zakonsku obvezu, prijave nasilja, posebno kada su u njega na bilo koji način uključena mlt. djeca. 

Ovim putem još jednom zahvaljujemo Dječjem vrtiću Proljeće na pozivu i suradnji te svim roditeljima na odazivu.