CZSS Ivanić Grad

Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad

Djelatnici CZSS-a Ivanić Grad sudjelovali su na 3. europskoj konferenciji s međunarodnim sudjelovanjem EAPAP-a (Europske asocijacije stručnjaka u području otuđenja, engl. European Association of Parental Alienation Practitioners), koja je u organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba održana u obliku webinara.

Uz domaće eksperte iz područja zdravstva, socijalne skrbi i pravosuđa , sudjelovali su stručnjaci iz cijelog svijeta.  Iako pojam otuđenja od roditelja (parental alienation, PA) još nije uveden kao dijagnostički kriterij od strane Svjetske zdravstvene organizacije, stručnjaci na konferenciji su se složili da je otuđenje sveprisutno te da djeca izložena otuđujućim ponašanjima roditelja trebaju žurnu i adekvatnu zaštitu od strane stručnjaka i sustava za zaštitu djece.

Sudionici konferencije ujedinjeni su u poruci – tretman je u onome sto činimo, a ne u onome što govorimo, te su konferenciju procijenili početkom reforme ujednačavanja najbolje prakse u postupanju u slučajevima otuđenja. Cilj im je da smjernice za rad budu međunarodno ujednačene, da se postigne uvažavanje otuđenja od strane pravosuđa te da se povežu i pravovremeno komuniciraju i reagiraju svi stručnjaci u sustavu, budući da je to preduvjet za intervencije u svrhu zaštite zlostavljanog djeteta.