CZSS Ivanić Grad

Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad

Djelatnice Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad sudjelovale su Stručnom skupu organiziranom od strane Centra za socijalnu skrb Sisak, Podružnica Obiteljski centar, na temu „Siromaštvo i dobrobit djece“. Skup je popratio veliki odaziv stručnjaka, njih 117 iz različitih resora – saborskih zastupnika Veljka Kajtazi i Željke Josić, regionalne samouprave Ivanke Roksandić – predsjednice Županijske skupštine SMŽ, predstavnika tijela Županije, lokalne samouprave, predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Katice Lažeta i Martine Štabi, svih centara za socijalnu skrb s područja Sisačko-moslavačke županije i šire, svih osnovnih i srednjih škola s područja grada Siska,  pedijatrijskog Odjela Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, dječjih vrtića s područja grada Siska, te drugih institucija i udruga.

Skup je otvorila ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sisak – Alenka Ljubešić. Stručnim skupom je moderirao predstojnik Podružnice Obiteljski centar, CZSS Sisak, Franjo Šaban.

Na Stručnom skupu održana su dva stručna predavanja: „Što nam poručuju djeca koja žive u uvjetima siromaštva?“, izv. prof. dr. sc. Olje Družić Ljubotina, Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada i „Siromaštvo djece romske nacionalne manjine“, doc.dr.sc. Marijane Kletečki Radović, Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada.

Cilj Stručnog skupa bio je dati naglasak na utjecaj siromaštva djece na materijalnu depriviranost obitelji, pojačani rizik za socijalnu isključenost siromašne djece u zajednici ali i pojave čitavog niza psihosocijalnih rizika za djecu (povećana razina ekonomskog stresa uzrokovanog siromaštvom obitelji kao i negativni trendovi utjecaja istog na mentalno zdravlje roditelja i adekvatnu roditeljsku ulogu). Posebni naglasak stavljen je na siromaštvo djece romske nacionalne manjine sa željom da istaknemo velike poteškoće s kojima se suočavaju takva djeca na planu završavanja obrazovanja, ili stjecanja višeg stupnja obrazovanja i posljedično dobivanja bolje plaćenih poslova u budućnosti (životne šanse i mogućnosti izbora su im značajno ograničene).

received_1932061480216610