CZSS Ivanić Grad

Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad

Povodom obilježavanja Dana metalnog zdravlja 10. listopada  Grad Zagreb i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba organizirali su 9. listopada međunarodni stručni skup pod nazivom „Povezani za dobrobit djece: Multidisciplinarni pristup u dijagnostici i tretmanu traume u djetinjstvu u obiteljskom okruženju“ za stručnjake koji svakodnevno rade u području zašite djece. Predavanja na skupu održali su međunarodno priznati stručnjaci iz Europe i Hrvatske  putem Zoom platforme. Stručne radnice CZSS Ivanić Grad sudjelovale su na navedenom skupu.

Ovaj skup je privukao iznimno velik broj sudionika iz područja zaštite djece (zdravstvo, pravosuđe, policija, socijalna skrb, obrazovanje), dosad nezabilježen u regiji, sa čak tisuću registriranih sudionika, što dokazuje da stručnjaci teže kontinuiranoj edukaciji u području zaštite i brige o mentalnom zdravlju djece.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svako peto dijete ima neki poremećaj mentalnog zdravlja, a tek svako peto dijete dobije adekvatnu stručnu pomoć. Budući da ne postoji jedna struka ili institucija koja adekvatno može odgovoriti na potrebe i prava djeteta sa iskustvom traume, multidisciplinarnost i intersektorska suradnja jedini su modeli koordiniranog i adekvatnog postupanja u zaštiti djece i mladih, odnosno njihovog mentalnog zdravlja, i tome je ovaj skup bio posvećen.