CZSS Ivanić Grad

Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad

Dana 27.03.2018. g. u prostorijama Spomen doma Alojza Vulinca, Vulinčeva 30, Ivanić-Grad, održana je godišnja edukacija udomitelja. Na edukaciji sudjelovali su svi udomitelji koji obavljaju nesrodničko udomiteljstvo s područja Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa. Godišnju edukaciju otvara glavna sestra patronažne službe Doma zdravlja Ivanić-Grad, Jadranka Baričević, na temu “Palijativna skrb”, koja je upoznala udomitelje s osnivanjem Koordinacijskog tima za palijativnu skrb kojoj će se udomitelji ubuduće moći obraćati. Također je govorila kako se ophoditi prema korisniku koji se nalazi u potrebi palijativne skrbi, te kako se što lakše nositi sa gubitkom korisnika nakon njegove smrti.

 

Iduća prezentacija je bila na temu “Metabolički sindrom” a prezentirala ju je Ina Mužina, bacc. physioth. iz Salvusa. Govorila je o krvožilnim bolestima i dijabetesu, a posebno o prekomjernoj tjelesnoj težini koja je u današnje vrijeme sve više glavni čimbenik rizika od navedenih bolesti koje su u porastu. Također o povišenim riziku i prevenciji pojavljivanja, simptomima te posljedicama navedenih bolesti.

 

Za sami kraj edukacije prepustili smo predavanje socijalnoj radnici Dragici Topolko, voditeljici socijalne službe Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivo Barbot, Popovača, koja je održala predavanje na temu “Uspostavljanje što kvalitetnijeg odnosa udomitelj-korisnik”. Pričajući o svom svakodnevnom radu i susretanjem s korisnicima s mentalnim oboljenjima, željela im je približiti što kvalitetniji pristup korisnicima smještenima u njihove udomiteljske obitelji. Kod zadnjeg predavanja udomitelji su se aktivno uključili u raspravu.

 

Udomitelji su imali prilike iznijeti svoje probleme, nedoumice, pitanja za gošće i stručne djelatnike Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad.