CZSS Ivanić Grad

Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad

Tribinom „Razvoj socijalnih usluga u zajednici“, Zagrebačka županija obilježila je Međunarodni dan starijih osoba – 1. listopada. Na tribini su ispred CZSS Ivanić-Grad sudjelovale, ravnateljica Martina Cuvaj i vježbenica Daria Kljak. Također, s lokalne razine, na tribinu su se odazvali i predstavnik Grada Ivanić-Grada Hrvoje Strašek, predstavnica Općine Križ Sandra Crnković, te načelnik Općine Kloštar Ivanić, Željko Filipović.

Za tribine se govorilo o programima pomoći u kući te udomiteljstvu.

Sudionike tribine uvodno je pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak. „Županija sufinancira programe pomoći u kući u tri ruralne općine – Žumberku, Pisarovini i Pokupskom, sa značajnim brojem starijega stanovništva. Na taj se način poboljšava kvaliteta života starijih osoba u vlastitome domu, a istovremeno i odgađa njihov, mogući, smještaj u domove“, rekla je zamjenica Žužak.

O programu „Pomoć u kući“, koji se sufinanciranjem Zagrebačke županije provodi na području općina Žumberak, Pisarovina i, od ove godine, općine Pokupsko govorili su Zdenko Šiljak, načelnik Žumberka, i Štefica Radinić iz Udruge „Sveti Martin“.

Program „Pomoć u kući starijim osobama“ pokrenulo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a redefiniralo ga je 2014. Ministarstvo socijalne politike i mladih, kada veliki broj korisnika ostaje bez prava na ovu pomoć. No, sufinanciranjem Zagrebačke županije program se, za veći broj korisnika, nastavlja u ožujku 2015. godine. Njime je danas obuhvaćeno 110 osoba. Pravo na pomoć u kući, odlukom župana, imaju osobe koje žive u staračkim domaćinstvima, čija mjesečna primanja ne prelaze iznos od 3500 kuna i nemaju zaključene ugovore o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.

Pomoć u kući pružaju i gradska društva Crvenoga križa – u Zaprešiću, Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici. O njihovim aktivnostima govorila je Suzana Strunjak, ravnateljica GD-a Crvenoga križa Velike Gorice. Uz dostavu hrane, programom je obuhvaćena i njega u kući, poput pomoći kod održavanja osobne higijene i pospremanja. Također, gradska društva Crvenoga križa u Zaprešiću i Velikoj Gorici imaju i pučku kuhinju.

Tradicija udomiteljstva na području Zagrebačke županije „vrlo je jaka“, za izlaganja „Udomiteljstvo u RH“ rekla je Nataša Koražija, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor. Po broju udomiteljskih obitelji naša je županija među prve tri županije u RH. Zadnji podaci govore da je registrirano preko 450 udomiteljskih obitelji, koje skrbe o djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci i mladima te odraslim osobama s invaliditetom, psihički bolesnim osobama te starijim i nemoćnim osobama. U udomiteljskim obiteljima, prema iznesenim podacima, smješteno je preko 650 korisnika. Zanimljiv je podatak da je nakon područja nadležnosti CZSS Vrbovec, koji ima najveći broj udomiteljskih obitelji, na razini Zagrebačke županije, na drugom mjestu po broju udomiteljskih obitelji, CZSS Ivanić-Grad.

„Udomiteljska skrb je u nadležnosti centara za socijalnu skrb, a kako bi povećali interes za udomiteljstvo, Županija je ovih dana tiskala promotivne materijale u kojima su navedeni uvjeti koje udomiteljske obitelji moraju zadovoljiti“, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Verica Stunja, socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Jastrebarsko, održala je izlaganje „Pomoć u kući – socijalna usluga u sustavu socijalne skrbi“, a uvodno izlaganje „Prevencija institucionalizacije starijih osoba – razvoj usluge pomoći u kući“ imala je Ivančica Mamek Jagić, načelnica Sektora za razvoj socijalnih usluga i koordinaciju pružatelja usluga Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.